فریب در ازدواج
تدلیس یا فریب در ازدواج به چه معناست و چه مصادیقی دارد ؟
مطابق ماده 647 قانون مجازات اسلامی : " چنانچه هر یک از زوجین قبل از عقد ازدواج ، طرف خود را به امور واهی از قبیل داشتن تحصیلات عالی ، تمکّن مالی ، موقعیت اجتماعی ، شغل و سمت خاص ، تجرّد ، و امثال آن فریب دهد و عقد بر مبنای هر یک از آنها واقع شود ، مرتکب به حبس تعزیری از شش ماه تا دو سال محکوم میگردد . "
قانونگذار بعضی از مصادیق را در ماده فوق الّذکر بیان کرده و فرقی هم نمی کند که زوج این تدلیس و فریب را انجام دهد یا زوجه . زیرا در صدر ماده گفته "...هر یک از زوجین ..." و این تدلیس حتما میبایستی قبل از وقوع عقد ازدواج باشد و در واقع موجب فریب طرف دیگر شود و حتما هم به جهت آن خصوصیت با او ازدواج کند . مثلا چون مرد گفته دکترا دارد یا پزشک هست و یا مجرّد هست ، زن موافق آن ازدواج شده و رضایت داده و عقد بر مبنای آن واقع شده است .
همچنین ، قانونگذار بعضی از موارد فریب طرفین را در ماده مذکور به صورت تمثیلی ذکر کرده و عبارت " ...و امثال آن ..." بیانگر آن است که مصادیق دیگری هم میتواند وجود داشته باشد. از جمله آنکه در قدیم که کاشت مو هنوز بسیار رواج پیدا نکرده بود ، افراد از کلاه گیس استفاده میکردند و اگر زوج این نکته را به زوجه نمی گفت و موجب فریب میشد ، مشمول این ماده میگردید.
در ماده 6 قانون ازدواج مصوب 1310/5/23 که با تصویب قانون حمایت خانواده در سال 1391 نسخ شده ، آمده بود : " هر مردی مکلّف است در موقع ازدواج به زن و عاقد صریحا اطلاع دهد که زن دیگری دارد یا نه . این نکته در قباله مزاوجت قید میشود . مردی که در موقع ازدواج بر خلاف واقع خود را بی زن قلمداد کرده و از این حیث زن را فریب دهد به مجازات فوق محکوم خواهد شد ." این ماده دقیقا در خصوص مجرّد بودن مرد و تجرّد اوست که در ماده 647 قانون مجازات اسلامی که در صدر گفته شد آمده است .