دپارتمان حقوقی حسین یوسف زاده

این وبلاگ برای آگاهی هموطنانم،از قوانین مهم و کاربردی،به زبان ساده حقوقی طراحی شده است

دپارتمان حقوقی حسین یوسف زاده

این وبلاگ برای آگاهی هموطنانم،از قوانین مهم و کاربردی،به زبان ساده حقوقی طراحی شده است

به نام حق
به وبلاگ من خوش آمدید
با سلام و احترام
و با افتخار؛
این وبلاگ هدف خود را آشنایی و آگاهی عموم مردم از قوانین مهم کاربردی،روزمره و مورد ابتلاء جامعه قرار داده است. اینجانب با بررسی کانال ها،سایت ها و وبلاگ های حقوقی پی برده ام که اغلب و عموماً به صورت تخصصی و برای دانش آموختگان حقوق می باشدو استفاده عموم مردم از این سایت ها، که حقوق نخوانده اند و از اصطلاحات و واژه های تخصصی حقوق آشنایی و اطلّاعی ندارند، نه اینکه مفید نیست؛ بلکه موجب برداشت نادرست و فهم ناقصی از قوانین در ذهن آنان می شود. فلذا بر آن شدم تا موضوعات کاربردی را به زبان ساده حقوقی در این وبلاگ ارائه نمایم.
زیرا بنده معتقدم، آموزش حقوقی و قضایی آحاد جامعه به زبان ساده، موجب کاهش مراجعات هموطنان به مراجع قضایی خواهد شد. و مشاوره های حقوقی به موقع، مانع بروز آسیب های اجتماعی احتمالی، فروپاشی خانواده ها و پیش گیری از هزینه های فراوان مادّی و معنوی خواهد شد.
بنابراین، این وبلاگ در نظر دارد تا موضوعات مهمی چون خانواده، چک، اسناد و املاک، مالک و مستاجر، ارث، وصیّت، جعل اسناد، کلاهبرداری، انتقال مال غیر، جرایم سایبری و ... که جامعه ما بیشتر درگیر سیستم اداری، انتظامی و قضایی هستند را به زبان ساده حقوقی و با استناد به قوانین جاری کشور برای استفاده همه هموطنان عزیز در اختیار قرار دهد.
با افتخار؛ محتوای این وبلاگ را با هدف دانش افزایی حقوقی، در دسترس همه هموطنان عزیزم قرار می دهم.
"و خداوند وکیلی است که کفایت می کند"

پیوندهای روزانه

حکم شرعی رَحِم اجاره ای

دوشنبه, ۱۶ مرداد ۱۳۹۶، ۰۳:۵۴ ب.ظ

 

 

حکم شرعی رَحِم اجاره ای چیست؟

 

 

 

 استفتائات مراجع عظام تقلید در خصوص این نوع از لقاح مصنوعی را  در ادامه می خوانید .

 



 آیت الله خامنه ای :

 

 پرسشها :

 

 الف ـ آیا لقاح آزمایشگاهی در صورتی که اسپرم و تخمک از زن و  شوهر شرعی باشد ، جایز است؟

 

 ب ـ بر فرض جواز ، آیا جایز است این کار توسط پزشکان اجنبی  صورت بگیرد؟

 

 و آیا فرزندی که از این طریق به دنیا می‏ آید ملحق به زن و شوهری  است که صاحب اسپرم و تخمک هستند؟

 

  ج ـ بر فرض که عمل مذکور فی‌نفسه جایز نباشد، آیا موردی که  نجات زندگی زناشویی متوقف بر آن باشد، از حکم عدم جواز استثنا  می‏شود؟

 

  پاسخها :

 

 الف ـ  عمل مذکور فی ‏نفسه اشکال ندارد ولی واجب است از مقدمات  حرام مانند لمس و نظر اجتناب شود .

 

 ب ـ  کودکی که از این طریق متولد می‏شود ملحق به زن و شوهری  است که صاحب اسپرم و تخمک هستند .

 

 ج ـ  گفته شد که عمل مذکور فی‌نفسه جایز است .

 

 



 آیت الله سیستانی :

 

 پرسش :

 

 لقاح مصنوعی از زن و مرد شرعی و گذاردن آن در رحم زن دیگر برای  باردار شدن حکمش چیست؟

 

 پاسخ :

 

  فی حد نفسه اشکال ندارد .

 



 آیت الله سبحانی :

 

 پرسش :

 

 هرگاه اسپرم زوج با تخمک زوجه تلقیح شود اما پرورش جنین در رحم  اجاره اى قرار گیرد ، حکم فرزند چیست؟

 

 پاسخ :

 

 فرزند یاد شده از آن زوج و زوجه است که از اسپرم و تخمک آنها متولد  شده است ولى نسبت به صاحب رحم اجاره اى احتیاط شود یعنى  این فرزند احتیاطاً نمى تواند با صاحب رحم و فرزندان او ازدواج کند

 

 پرسش :

 

 شوهرو همسر اسپرم و تخمک دارند ولى رحم قابلیت نگهدارى جنین  را ندارد ولذا اسپرم را با تخمک در بیرون تلقیح مى کنند و در رحم  اجنبیه (رحم اجاره اى) قرار مى دهند اگر این کار با مقدمات حلال  صورت گیرد جایز است؟ و آیا فرزند با این سه نفر(صاحب اسپرم،  صاحب تخمک، صاحب رحم) محرم است؟

 

 پاسخ :

 

 در صورتى که صاحب رحم اجاره اى شوهر نداشته باشد صاحب  اسپرم وى را در مدت نگهدارى جنین عقد موقت کند و فرزندِ صاحب  اسپرم و تخمک مى باشد و نسبت به صاحبِ رحم باید احتیاط کرد .

 



 آیت الله مکارم شیرازی : 

 

 پرسش :

 

 تلقیح اسپرم و تخمک زن و شوهر شرعى در خارج از بدن و جایگزینى  آن در رحم همان زن چه حکمى دارد؟ آیا کودک حاصل حلال زاده  است؟

 

 پاسخ :

 

 این کار ذاتاً اشکالى ندارد . ولى چون معمولاً مستلزم نظر و لمس  حرام است ، تنها در صورت ضرورت جایز مى باشد . (منظور از  ضرورت این است که مثلاً اگر این کار انجام نشود زندگى زناشویى آن  مرد و زن مختل ، و یا زن گرفتار بیمارى مى شود) و در هر حال فرزند  مذکور حلال زاده است .

 



 آیت الله صافی گلپایگانی :

 

 چنانچه ملازم با حرام از قبیل لمس و نظر نباشد فی نفسه مانعی  ندارد . 


 


 

 اما روش دیگر برای بارورسازی زوج های نابارور ،  تزریق  اسپرم مرد به رحم زنی غیر از همسرش  است که در  حکم شرعی این مورد بین فقها اختلاف  نظر وجود  دارد . برخی از مراجع تقلید به طور صریح این  کار را مجاز  ندانسته اند و برخی هم برای آن شروطی قائل  شده اند که  در ادامه مشروح آن را می خوانید

 



 آیت الله خامنه ای :

 

 پرسش :

 

 گاهی بعضی از زوج‏ها به علت عدم تخمک گذاری در زن که وجود آن  برای عمل لقاح ضروری است ، مجبور به جدایی شده و یا به علت  عدم امکان درمان بیماری و بچه‏دار نشدن ، با مشکلات زناشویی و  روحی مواجه می‏شوند ، آیا در این صورت جایز است که به روش  علمی از تخمک‏گذاری زن دیگری برای انجام عمل لقاح با نطفه شوهر  در خارج از رحم استفاده شود و سپس نطفه لقاح یافته به رحم آن  زن منتقل گردد؟

 

 پاسخ :

 

 گفته شد که عمل مذکور فی‌نفسه جایز است .

 

 



 آیت الله سبحانی :

 

 پرسش :

 

 خانمى ، تخمک براى بچه دار شدن ندارد ، لذا اسپرم شوهرش را با  تخمک زن دیگرى بارور مى کنند و در رحم این خانم قرار مى دهند اگر  این کار با مقدمات حلال صورت گیرد جایز است؟

 

 پاسخ :

 

  هرگاه زنى که اسپرم شوهر با تخمک او تلقیح شده ، زن شرعى او  باشد و در این صورت تخمک تلقیح شده را در رحم زن اول قرار دهند  اشکال ندارد و فرزندى که متولد مى شود براى زن صاحب رحم محرم  خواهد بود چون فرزند شوهرش است و اما اگر آن زن زوجه شرعى  نباشد چنین تلقیحى جایز نیست

 



  آیت الله سیستانی :

 

 پرسش :

 

 آیا قرار دادن نطفه مرد اجنبی در رحم زن اجنبیه فی نفسه جایز  است ؟ آیا این عمل شبیه به زنا نیست ؟

 

 پاسخ :

 

  جایز نیست ولی حکم زنا را ندارد .

 

 



 آیت الله مکارم شیرازی :

 

 پرسش :

 

 خانمى بر اثر تزریق آمپول ، از مرد بیگانه‌اى حامله شده ، (و به  اصطلاح رحم خود را اجاره داده) و پس از وضع حمل ، فرزند را به صاحب نطفه مى‌دهد . حکم این مسأله چیست؟ و فرزند ملحق به کیست؟ و از نظر ارث ، چگونه است؟

 

پاسخ :

 

 تزریق نطفه مرد اجنبى به زن اجنبى حرام است . و بچّه‌اى که از  ترکیب این دو نطفه متولّد مى‌شود ، حکم فرزند نامشروع دارد . ولى  اگر نطفه مردى را با نطفه همسر شرعى‌اش در خارج رحم ترکیب  کنند ، و در رحم زن دیگرى پرورش یابد ، فرزند مشروع و متعلّق به  صاحبان نطفه است . ولى این کار جز در موارد ضرورت ، اشکال دارد .


 

@JURISTIC_LAWYER

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۶/۰۵/۱۶
حسین یوسف زاده

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی